14 Jan 2010

Bread and butter pudding


for 4 people. Ingredients
6 large slices of white bread that are at least 2 days old (about 300g)
50g butter
50g currants or sultanas
50g caster sugar
¼ teaspoon ground cinnamon or nutmeg
300ml milk
1 large egg

This is another good, hot pudding for cold days. If you have a lot of bread that is 2 or 3 days old and you do not know what do with it, make a bread and butter pudding!

Cut the crusts off the bread. Put butter on the slices of bread. Cut the bread into pieces 4cm x 4cm. Rub a little butter around the inside of a large ovenproof dish. Put half of the pieces of bread and butter into the ovenproof dish. Put the currants and sultanas and half of the sugar on top. Add the cinnamon or nutmeg. Put the rest of the pieces of bread and butter on the top, and lastly add the rest of the sugar. Beat the egg in a bowl. Add the milk and stir well. Pour this mixture over the pudding and leave it for 30 minutes. Set the oven to 180ºC, Mark 4. Bake the pudding in the centre of the oven for 1 hour. The top should be golden brown when the pudding is ready. Serve hot.


Budín con mantequilla

para 4 personas. Ingredientes
6 trozos grandes de pan blanco de hace al menos 2 días (unos 300g)
50g de mantequilla
50g de pasas de Corinto o de Esmirna
50g de azúcar de granulado fino
¼ cucharilla de canela en polvo o nuez moscada
300ml de leche
1 huevo

Otro buen y caliente budín para los días fríos. Si tienes mucho pan desde hace 2 ó 3 días y no sabes qué hacer con él, ¡haz un budín de mantequilla!

Quita la corteza al pan y pon mantequilla en los trozos de pan. Corta el pan en trozos de 4cm x 4 cm. Unta un poco de mantequilla al rededor de un plato refractario grande. Pon la mitad de los trozos de pan y mantequilla en el plato añadiendo las pasas y 25g de azúcar por encima. Añádele la canela o la nuez moscada, pon el resto del pan y la mantequilla en la parte superior y añade los otros 25g de azúcar. Bate el huevo en un bol añadiendo la leche y mezclándolos bien. Vierte esta mezcla sobre el budín y déjalo reposar 30 minutos. Después, calienta el horno a 180ºC. Hornea el budín en el centro del horno durante 1 hora. La parte superior debe dorarse cuando el budín esté listo. Servir caliente.

TRANSLATED BY FRANCISCO CARRASCO MONTES 3º ESO E Y RAÚL CASTILLA ARQUILLO 2º ESO C

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